14 mei 2009

5 overwegingen voor een nieuwe merknaam of bedrijfsnaam

Sinds vorig jaar ben ik betrokken bij een aantal start-ups of ideeën voor een nieuw bedrijf. Altijd komt dan de vraag op wat de naam van het bedrijf of product gaat worden. Aangezien ik nu een aantal keren door die fase heen ben gegaan, hier een lijstje met mijn overwegingen:


(1) Is de naam aantrekkelijk voor je doelgroep? 
Ja, natuurlijk! Hoewel heel voor de hand liggend, kun je het toch snel uit het oog verliezen. Bij Albert Heijn betekende dat bijvoorbeeld dat ik koos voor AH Mobiel, een simpele naam die zonder veel opsmuk vertelt wat we aanboden. Bij Albumprinter wilden we in eerste instantie voor een "catchy, Web 2.0" naam gaan. Maar onze doelgroep was niet de hippe internet nerd, maar vooral families die niet in de techniek, maar het fotoboek geinteresseerd waren. En zo werd het dus albelli

(2) Beschrijvend versus merknaam? 
Er is een duidelijke tendens om tegenwoordig te kiezen voor een merknaam die precies beschrijft wat je doet. Dit is in eerste instantie makkelijk omdat klanten meteen weten wat je biedt. Bovendien helpt het voor specifiek die beschrijving om in Google hoog te eindigen (maar ook alleen voor precies dat keyword!). Aan de andere kant beperkt het op den duur je business als je andere producten zou willen aanbieden, of als blijkt dat je initiele business model toch niet de juiste is (en vrijwel alle nieuwe bedrijven veranderen de eerste jaren wel een keer van business model). 

(3) Kan je doelgroep de naam goed uitspreken en onthouden?
Dit is gelinkt aan het voorgaande punt: ik heb gemerkt dat beschrijvende namen slecht worden onthouden. Aangezien de naam zo voor de hand ligt, wordt de naam zelf niet goed opgeslagen. Dat is mijn overweging ook geweest om te kiezen voor feestkoe in plaats van feestvarken of feestbeest. De koe werkt een klein beetje vervreemdend en hopelijk onthouden mensen het daardoor beter.
Nog belangrijker in een steeds meer internet gedreven wereld, is dat mensen weten hoe ze je naam moeten spellen. Anders komen ze lastig bij je website. Ik zie nog steeds veel nieuwe merknamen die lastig te spellen zijn (meerdere mogelijkheden) of die koppeltekens vereisen.

(4)  Is de domeinnaam nog beschikbaar in alle landen waar je die wilt gebruiken?
Dit is meestal een teleurstellend moment: na lange creatieve sessies heb je dan eindelijk een unieke naam. Maar na een check op beschikbaarheid van het domein kom je er achter dat 5 jaar geleden iemand dezelfde vlaag van genialiteit heeft gehad. Zorg dus dat je tijdens de brainstorm meteen kunt checken of de naam nog beschikbaar is en claim hem dan meteen.

(5) Neem het niet te serieus!
Een goede naam is slechts het begin: je moet er nog steeds een bekend merk of bedrijf van weten te maken. Mijn persoonlijke overtuiging is dat het er uiteindelijk niet zo heel veel toe doet. Wie had ooit gedacht dat Adidas een geweldig sportmerk zou worden of HEMA een warenhuis?

0 reacties: